Χωρίς σύνταξη-περίθαλψη χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕE

34 ανασφάλιστα οχήματα «τσίμπησε» η τροχαία μέσα σε λίγες ώρες
2 Μαρτίου, 2017
K-Insurance: Οι Ασφ. Διαμεσολαβητές πρέπει να απεγκλωβιστούν από την ασφάλιση οχημάτων
2 Μαρτίου, 2017

Λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος και ο πρωθυπουργός ακόμη κρατά στο συρτάρι την δέσμευση που είχε αναλάβει μιλώντας στη ΔΕΘ για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών τουλάχιστον για όσους καταβάλλουν τις τρέχουσες οφειλές.

Πρόκειται για μια κίνηση «ανάσα» καθώς οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελματίες –ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ- δεν μπορούν ούτε να πάρουν σύνταξη ούτε να έχουν υγειονομική περίθαλψη αν δεν είναι ασφαλιστικά «ενήμεροι».

Όσο καθυστερεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει την εξαγγελία της –η οποία προφανώς έγινε χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των θεσμών- τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος να μην αποδώσει εισπρακτικά η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. Στην πράξη θα αποδειχθεί ότι ακόμη και αν πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να πάρουν στα χέρια τους ασφαλιστική ενημερότητα .

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

1. Χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα δεν έχεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (εκτός και αν προχωρήσεις σε διακοπή εργασιών ώστε να καλυφθείς με βάση το μεταβατικό σύστημα για τους ανασφάλιστους. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορείς να τιμολογήσεις για να εισπράξεις έσοδα.

2. Δεν υπάρχει δυνατότητα να εισπραχθούν έσοδα από το δημόσιο ενώ

3. Δεν εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησης.

Μόνο στον ΟΑΕΕ, ο αριθμός των οφειλετών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 300.000 άτομα ενώ μαζί με τους οφειλέτες του ΕΤΑΑ, ο αριθμός ξεπερνά τις 350.000. Σε όλους αυτούς ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι από 1/1/2017 που θα συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα, θα θεωρούνται ενήμεροι όσοι πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας έχει στηρίξει την επιτυχία του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στο ότι γίνονται μειώσεις για τους 3 στους τέσσερις προκειμένου αυτοί να προσέλθουν και να πληρώσουν.

Πώς όμως θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα όταν ο οφειλέτης γνωρίζει ότι ακόμη και αν πληρώνει τα τρέχοντα πρακτικά δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα πέρα από το να μην συσσωρεύονται ακόμη περισσότερα χρέη; Από το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία παραμένει στο τραπέζι αλλά για να υλοποιηθεί θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθούν οι σχετικές συνεννοήσεις με τους θεσμούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το θέμα θα παραμείνει σε εκκρεμότητα για αρκετό καιρό ακόμη με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Πηγή: TheToc