K-Insurance: Οι Ασφ. Διαμεσολαβητές πρέπει να απεγκλωβιστούν από την ασφάλιση οχημάτων

Χωρίς σύνταξη-περίθαλψη χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕE
2 Μαρτίου, 2017

Σκιαγραφώντας την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Μαγνησίας – στο πλαίσιο της στήλης «Επαρχία Αγάπη μου» – επικοινωνήσαμε με το Ασφαλιστικό γραφείο K-Insurance και την οικογένεια Κουρτίδου, Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι στην πόλη του Βόλου και τους ζητήσαμε να μας απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις.

Αναστασία, Δημήτρης & Ιωάννα  Κουρτίδου – Κ Insurance 

Πρωτού ξεκινήσουμε πείτε μας λίγα λόγια για τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεστε. Τι σχέση υπάρχει και πώς ανταποκρίνονται στα προβλήματα αλλά και στα αιτήματά σας;

Το πρακτορείο μας συνεργάζεται με 10 ελληνικές και διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες. Η επιλογή αυτών των εταιρειών έχει γίνει με βασικό γνώμονα την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα αυτών. Είναι πολύ σημαντικό όταν επενδύεις τόση πολλή προσπάθεια στην ανάπτυξη των εργασιών σου και του δικτύου σου να γνωρίζεις ότι υπάρχουν από πίσω αξιόλογες ασφαλιστικές εταιρείες που θα σε θωρακίσουν, ενόψει βέβαια και της εφαρμογής του διεθνούς λογιστικού προτύπου Solvency II.

Δεύτερο κριτήριο αποτελεί η γκάμα των προϊοντικών επιλογών και η κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να μπορούμε να ασφαλίζουμε το δυνατόν περισσότερους και μεγαλύτερους ασφαλιστικούς κινδύνους. Σημαντική εδώ είναι και η ύπαρξη του κλάδου ζωής στον οποίο έχουμε κάνει την τελευταία πενταετία μία πολύ μεγάλη στροφή και έχουμε επενδύσει με συστηματική και εντατική εκπαίδευση του δικτύου μας.

Τέλος, πολύ μεγάλη βαρύτητα έχουμε δώσει στις μηχανογραφικές λύσεις και την ευελιξία προς εμάς και κατ’ επέκταση προς το δίκτυο αποκλειστικών και μη συνεργατών μας. Στη λογική της μείωσης του διαχειριστικού κόστους αλλά και της εξοικονόμησης του δυσεύρετου χρόνου εργασίας, επιλέγουμε να στηρίζουμε εταιρείες οι οποίες έχουν ευέλικτα μηχανογραφικά συστήματα, υποστηρίζουν τη δημιουργία δέντρου και βοηθούν τους συνεργάτες στο μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας χρημάτων με καθημερινή είσπραξη προμηθειών είτε απευθείας απόδοσής τους κατά την πληρωμή του ασφαλίστρου.

Στο νομό Μαγνησίας μόλις το 2,5% των κατοίκων είναι ασφαλισμένο με συμβόλαια Υγείας

Εσείς από πότε είστε στο χώρο; Μιλήστε μας λίγο για τη διαδρομή σας στο επάγγελμα. 

Η «K-Insurance Κουρτίδου Αναστασία & Σια ΟΕ» είναι ένα μεγάλο μεσιτικό και πρακτορειακό ασφαλιστικό γραφείο με έδρα το Βόλο, το οποίο λειτουργεί από το 1994. Συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες και πλέον αξιόλογες και φερέγγυες Ελληνικές και Διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες.

Παράλληλα με την ανάπτυξη ασφαλιστικών εργασιών, το πρακτορείο μας δραστηριοποιείται ενεργά στην ανάπτυξη ενός δυνατού δικτύου αποκλειστικών και μη συνεργατών σε όλη την Ελλάδα. Το δίκτυο αυτό με την πολύτιμη προσφορά του, όλα αυτά τα χρόνια, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αναγνωρισιμότητα και την ανάπτυξη των εργασιών μας αλλά και στη διάδοση του brand name της K-Insurance. Και αυτό έχει επιτευχθεί από τις εξαιρετικές πωλήσεις προγραμμάτων retail που καλύπτουν τις προσωπικές ανάγκες της Ζωής, Υγείας, Σύνταξης, Περιουσίας, Αστικής Ευθύνης, Προσωπικών Ατυχημάτων και Αυτοκινήτου, μέσα από την γκάμα προϊόντων και λύσεων της K-Insurance.

Η τοπική ασφαλιστική αγορά σε τι κατάσταση βρίσκεται; Μπορείτε να μας την σκιαγραφήσετε; Γνωρίζετε πόσοι ενεργοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δραστηριοποιούνται;

Ο Βόλος αποτελεί μία από τις πιο δυνατές ασφαλιστικές αγορές της Ελλάδος και μάλιστα είναι μία πόλη στην οποία οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσβλέπουν για πρόσκτηση εργασιών. Κατά καιρούς εδώ έχουν λειτουργήσει και λειτουργούν υποκαταστήματα μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών. Στο Νομό Μαγνησίας επίσης η τιμολογιακή πολιτική πολλών εταιρειών, διεθνών αλλά και ελληνικών, τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα επιθετική γεγονός που ενισχύει την παραπάνω άποψη.

Όσον αφορά τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές το επικρατέστερο σχήμα είναι γραφεία του ενός ασφαλιστή. Υγιείς μονάδες με προσωπική παραγωγή οι οποίες όμως με την πορεία που έχει διαγράψει το ασφάλιστρο, την κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους καθώς και την αύξηση των ανελαστικών εξόδων π.χ. φορολογία πλέον συγχωνεύονται στη λογική της επιβίωσης.

Τα εναλλακτικά κανάλια πώλησης έχουν κερδίσει κομμάτι από την αγορά με αιχμή του δόρατος το αυτοκίνητο. Εδώ κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι 4 συστημικές τράπεζες οι οποίες με επιθετικό και σε ορισμένες περιπτώσεις αθέμιτο τρόπο υφαρπάζουν ασφαλιστική ύλη από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές με μοχλούς πίεσης κατά κύριο λόγο το ασφάλιστρο και δευτερευόντως τη συνεργασία τους στο τραπεζικό κομμάτι. Το κανάλι του internet δεν έχει τη διείσδυση που υπάρχει σε άλλες πόλεις γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μικρή διαφορά που έχει το ασφάλιστρο του internet σε σχέση με αυτό των διαμεσολαβητών αλλά και στη διαπροσωπική σχέση που επιθυμεί να έχει ο πελάτης με τον ασφαλιστή του, ίδιον των μικρών κλειστών κοινωνιών.

Τι ποσοστό του χαρτοφυλακίου σας έχει ο κλάδος οχημάτων; Ποια είναι η άποψή σας για την κατάστασή του σήμερα; Τα ανασφάλιστα οχήματα υπολογίζετε ότι είναι πολλά;  

Σαν ποσόστωση το χαρτοφυλάκιο του αυτοκινήτου στο πρακτορείο μας αποτελεί το 70% των εργασιών μας με ένα 15% να είναι οι λοιποί κλάδοι-βιομηχανικοί κίνδυνοι-ομαδικά και ένα 15% δυστυχώς ο κλάδος ζωής και υγείας, μετά από εξαγορές συνταξιοδοτικών και επενδυτικών προϊόντων που προκλήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε από το 2008 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Εκτός του αυτοκινήτου, στους γενικούς κλάδους ποιες ασφαλίσεις ενδιαφέρουν τον κόσμο; Υπάρχει βιομηχανική ζώνη στην περιοχή σας; 

Το ενδιαφέρον των πελατών στους λοιπούς κλάδους γενικών ασφαλίσεων επικεντρώνεται κυρίως στα ενυπόθηκα ακίνητα των οποίων η ασφάλιση είναι πάλι υποχρεωτική. Μικρότερο ενδιαφέρον έχει το κομμάτι των βιομηχανικών κινδύνων-ομαδικών ασφαλιστηρίων μιας και οι άλλοτε κραταιές βιομηχανικές περιοχές του Βόλου έχουν αποδεκατιστεί και οι επιχειρήσεις που απομένουν, πλην εξαιρέσεων, μετά βίας επιβιώνουν.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται για ασφάλιση Υγείας; Εκτός από το ΙΑΣΩ υπάρχουν άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια-διαγνωστικά κέντρα; Το κρατικό νοσοκομείο σε τι κατάσταση βρίσκεται;

Το ενδιαφέρον του κοινού του Βόλου έχει αυξηθεί κατακόρυφα όσον αφορά το κομμάτι της ασφάλισης υγείας. Με τη δημόσια υγεία να χωλαίνει και με τους ανασφαλίστους συμπολίτες μας να αυξάνονται καθημερινά, μοναδική λύση φαίνεται να είναι η ιδιωτική ασφάλιση υγείας τόσο σε 1ο βάθμιο επίπεδο όσο και σε νοσηλείες. Ενώ όμως το ενδιαφέρον του κοινού είναι πρωτόγνωρα μεγάλο δεν υπάρχει αντίστοιχο αντίκτυπο και στις πωλήσεις. Εδώ κερδισμένες θα βγουν οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα δώσουν ευέλικτα και απλά συμβόλαια στους πελάτες τους με ξεκάθαρους όρους και παροχές αλλά και προσεγγίσιμο ασφάλιστρο. Πέρα από το Ιασώ στη Λάρισα στην τοπική κοινωνία του Βόλου υπάρχουν κάποια αξιόλογα διαγνωστικά κέντρα και κλινικές πλην όμως δεν είναι συμβεβλημένα πολλά από αυτά με τις ασφαλιστικές. Κατά συνέπεια το κομμάτι της 2ο βάθμιας δεν λειτουργεί αποτελεσματικά όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν κρούσματα μαύρων κωδικών στο Νομό σας; Ο Σύλλογος Ασφαλιστών που δραστηριοποιείται πόσο ενεργός είναι; 

Κρούσματα με ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές χωρίς διαπιστευτήρια δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και στο Βόλο. Στόχος όλων μας αποτελεί και πρέπει να αποτελεί η εξάλειψη αυτού του φαινομένου που υποβαθμίζει το έργο όλων μας και ελλοχεύει κινδύνους πραγματικά πολύ μεγάλους. Βέβαια η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι ιδιαίτερα λεπτή και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς από όλους μας, φορείς – ασφαλσιτκές εταιρείες και διαμεσολαβητές. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και οι προσπάθειες του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Μαγνησίας

Τέλος, θα θέλαμε να τοποθετηθείτε για τα νέα φορολογικά μέτρα. Τι επιπτώσεις πιστεύετε ότι θα φέρουν στην τοπική αγορά και ποιους ασφαλιστές κατά τη γνώμη σας θα επηρεάσουν περισσότερο;

Τα νέα φορολογικά μέτρα φέρνουν νέα βάρη στις πλάτες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, όπως εξάλλου και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών. Σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε την αύξηση των λειτουργικών δαπανών και τη μείωση του ασφαλίστρου που ακολουθούν πολλές ασφαλιστικές, στοιχεία τα οποία έχουν εξαφανίσει την κερδοφορία στον κλάδο μας (των διαμεσολαβητών) και έχουν εξαφανίσει κάθε προοπτική ανάπτυξης στο επάγγελμά μας. Αν παραμείνει αυτή η κατάσταση τότε πολλά γραφεία θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να συγχωνευτούν και θα παρατηρηθεί περαιτέρω αύξηση των μαύρων ασφαλιστικών κωδικών.

Θα θέλετε να περάσετε κάποιο μήνυμα στην Αγορά μέσα από το βήμα που σας δίνουμε; 

Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλιστικός κλάδος, κατά τη δική μας εκτίμηση, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική Αγορά και θα αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα της Ελληνικής κοινωνίας. Προσβλέπουμε σε θετική εξέλιξη του κλάδου μας και επενδύουμε σε αυτό. Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από την πώληση του αυτοκινήτου που ήδη κινείται σε εναλλακτικά κανάλια πώλησης και να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στο επάγγελμά μας μέσα από την πώληση προϊόντων υγείας και αποταμίευσης.